TOWERS
OF TIGRAY

Första uppstigningen i ett land
med uråldriga klättringstraditioner

När klättrarna Caroline Ciavaldini och James Pearson utforskar norra Etiopien med sin son Artur upptäcker de hur flera klättringskulturer flutit samman. Där uråldriga traditioner möter de första uppstigningarna. Där nyfikenhet leder till nya erfarenheter. The Towers of Tigray är inte bara en film om klättring, den handlar om att våga möta det okända och aldrig förlora ditt barnasinne för förundran.

UPPTÄCK MER

TEAMET

PLATSEN

BERÄTTELSEN

När du drivs av ett behov av att utforska och är full av nyfikenhet kommer det naturligtvis att vilja vårda det hos dem du älskar.

"För oss handlar livet om nyfikenhet och att inte vara rädd för det okända. Vi försöker göra vårt bästa som föräldrar för att vara ett gott exempel. Vi vill att Artur ska vara en del av den här resan, inte bara för att uppleva den nu utan även eftersom han kan hämta styrka och mod från den i framtiden."

- Caroline

TEAMET
PLATSEN

Tigray ligger på en halvtorr platå i norra Etiopien. Det är en region med dramatiska berg, nakna klippor och en uråldrig klättringstradition. Här klättrar inte människor för att det är en sport. Det handlar inte om första uppstigningen eller personliga utmaningar. De klättrar för att komma närmare himlen. De klättrar upp till höga kloster och kyrkor utmejslade i terrakottasandstenen – utan selar eller dynamiska rep, utan klättringsskor eller skydd. Men likt klättrare överallt belönas de med en kraftfull känsla av uppfyllelse och en spektakulär utsikt över det imponerande landskapet.

"Jag är ingen religiös person. Men efter att ha klättrat upp på ett av dessa berg för första gången och känt kraften som det ger, tror jag att jag kan förstå varför de vill vara där uppe."

- James

PLATSEN
BERÄTTELSEN

De imponerande bergen i Tigray-regionen som når hundratals meter upp i himlen är till stor del oklättrade. Men med sprickor som lockar fingrar att söka nya grepp fängslades Caroline och James som de nyfikna utforskare de är. De bekräftade sin position som verkliga expeditionsklättrare och värmde upp på en rutt som första gången klättrades 2005 och fortsatte sedan till ett oklättrat berg fullt av oförutsägbara klippor.

"Vi spenderade dagar på att leta efter det bästa berget och det där ... jag vet inte ... det var något riktigt speciellt med det. Kanske eftersom det lutade så mycket att det såg ut som om det höll på att falla. Problemet var att det inte fanns några sprickor över huvud taget, så det var ingen enkel uppstigning. Det betydde att vi var tvungna att klättra uppför bergssidan."

- Caroline

BERÄTTELSEN

Utmana naturens krafter under
extrema klättringar och expeditioner.