Our Story

Till minne

Doug Tompkins

En av The North Faces grundare


Hans berättelse

Foto: Suki Hill

Vår historia: Bakom varumärket

Vårt märke är uppkallat efter den kallaste och mest oförsonliga sidan av ett berg. Vi har hjälpt utforskare att ta sig till helt ofattbara höjder i Himalaya. Men konstigt nog börjar legenden om The North Face® på en strand. Närmare bestämt i kvarteret North Beach i San Francisco, på en höjd av bara 45 m.ö.h. Det var här som två klättringsentusiaster år 1966 bestämde sig för att följa sin dröm och grunda en liten klättringsbutik.

Butiken döptes till The North Face och blev snabbt känd som en försäljare av högprestandautrustning för klättring och vandring. År 1968 flyttade The North Face till andra sidan av San Franciscobukten och Berkeleyområdets ohämmade möjligheter. De började designa och tillverka sitt eget varumärke av tekniska klättringsplagg och bergsklättringsutrustning.

Under 1960-talet skapade sig The North Face en beundrarskara bland friluftsmänniskor och utomhusidrottare och började sponsra expeditioner till några av världens mest avlägsna och öde platser. Det var början på en stolt tradition som lever stark än idag och ligger till ständig grund för The North Faces mantra: Sluta aldrig utforska™.

På tidigt 1980-tal tog The North Face utforskning till skidåkningens yttersta gränser genom att lansera en kollektion för extremskidåkning. Det var på pastellfärgernas, neonets, hårfärgningens och hockeyfrillornas tid, och det lade grunden för dagens frisinnade snösportare. I slutet av årtiondet blev The North Face den enda leverantör i USA att erbjuda en omfattande kollektion av högpresterande ytterkläder, skidkläder, sovsäckar, ryggsäckar, väskor och tält. 

1990-talet var en tid för The North Face att ytterligare bredda den friluftsvärld märket hjälper idrottare att utforska. Nu kom märkets debut på marknaden för träningskläder, med lanseringen av Tekware™, en innovativ kollektion som gav bergsbestigare, backpackers, vandrare, traillöpare och friluftsentusiaster det ultimata inom passform och funktion. The North Faces halvkupol började synas allt oftare på ultramaratonbanorna, längs högt belägna terrängbanor och på stora väggar. I takt med att det nya milleniet närmade sig lanserade The North Face sin egen kollektion vandringskängor och traillöparskor för att äntligen kunna klä de ständiga horisontsträvarna från topp till tå.

Det har nu gått över 50 år sedan den blygsamma starten, och The North Face erbjuder en omfattande kollektion prestandaplagg, utrustning och skor. Vi tänjer på gränserna för innovation, så att du kan tänja på gränserna för utforskning. Vi är fortfarande mycket stolta över att vara förstahandsvalet för världens mest framgångsrika klättrare, bergsbestigare, extremskidåkare, snowboardåkare, långdistanslöpare och upptäcktsresande.

Det är svårt att säga vad de kommande 50 åren har i fatet för oss. Men en sak är bergssäkert: The North Face kommer alltid att hänge sig åt att tänja på gränserna för design, så att du kan fortsätta tänja på dina gränser i naturen. Sluta aldrig utforska.