1. Our Journey.

  1966-1969

  The North Face har fått sitt namn från den mest utmanande bergssidan, den norra. Sedan 1966 har varumärket utrustat äventyrare för att hjälpa dem nå sina drömmar. Med mantrat "Never Stop Exploring" som drivkraft har våra expeditioner inspirerat oss att testa de yttre gränserna för prestation och möjligheter.

  A vibrant sunset illuminates Half Dome in Yosemite National Park.
 2. A cultural trading post.

  1966

  År 1966 använde den unge klättraren Doug Tompkins sina besparingar för att starta en revolution. En oansenlig butik i San Francisco belv snart en kulturell handelsplats där Greatful Dead spelade live, beatnikrörelsen utbytte nya tankar och de mest inflytelserika amerikanska klättrarna stannade till efter att korsat Yosemite.

  Rock climber and The North Face founder, Doug Tompkins, on the phone.
 3. The birth of backpacking.

  1969

  Ruthsack utvecklades som en praktisk lösning för skrymmande utrustning och var en av de första ryggsäckarna med en invändig ram. Ryggsäckens lätta vikt och fantastiska funktionalitet revolutionerade vandringsvärlden och gjorde dem tillgängliga för alla. "Backpacking" såsom vi känner begreppet, hade sett dagens ljus.

  A backpacker treks through the snow-covered mountains wearing a fully packed.
 4. The commitment
  forward.

  1970–1979

  Sedan dag ett har vi drivit företag på ett annorlunda sätt. Oavsett om det handlat om att ge ny funktion till överskottsmaterial från Vietnamkrigets tid eller att förespråka vildmarksvård, har våra val alltid styrts av att skydda platserna vi älskar. Det här egagemanget driver oss framåt.

  Rock climber and The North Face founder, Doug Tompkins, on the phone.
 5. Expedition for the earth.

  1972

  En av de första äventyrsexpeditionerna vi sponsrade var när äventyraren Ned Gillette på 30 dagar korsade de 300 mil långa floderna Koyukuk och Itkillik. Den här resan till Alaska öppnade våra ögon för byggandet av Alaskan Oil Pipeline – vilket ledde till att en vädjan från Friends of the Earth publicerades i vår katalog 1967 i syfte att stoppa oljeledningen och skydda alaskas vildmark.

  Adventurer, Ned Gillette and his team, set up camp on their Alaskan expedition.
 6. A shelter of the future.

  1975

  Med inspiration från arkitekten och uppfinnaren R. Buckminster “Bucky” Fullers teori om sfäricitet, introducerades "The Oval InTENTion", som revolutionerade det A-formade tältet. Som det första i sitt slag, kombinerade tältet maximal effektivitet med minimalt med material.

  The efficient construction and unique design of the first oval-shaped tent is demonstrated.
 7. The first true outerwear.

  1977

  Ett försök att hålla skidåkare varma i de bistraste väderförhållandena ledde till introduktionen av GORE-TEX®-produkter i The North Faces ytterplaggssortiment: det första torra, ventilerande allvädersplagget.

  A close-up of a GORE-TEX® jacket demonstrates its superior waterproof properties.
 8. A woman’s place.

  1978

  Det första helt kvinnliga teamet besteg den 8 091 meter höga bergstoppen Annapurna. Under ledning av Arlene Blum var det också den första lyckade klättringen till toppen. Skjortor och flaggor från resan utsmyckades med mantrat: "A Woman's Place is on Top".

  Members of the first all-female team celebrate at base camp after summiting Annapurna.
 9. The trail is forever.

  1980-1989

  Vår utrustning har korsat hemisfärer och kulturer. Den har blivit en symbol på naturleder, trottoarer och de högsta platserna på jorden. Var den än dyker upp, är vår ikoniska Half Dome-logga en påminnelse om att njuta av var du varit och få inspiration för det som ligger framför.

  A mountaineer transports his gear in the Himalayas.
 10. Higher slopes.

  1983

  Extreme Gear, med GORE-TEX®-tyg, kommer ut på marknaden. Squaw Valley-skidåkarna Scot Schmidt och Egan Brothers testar produkterna under sina äventyr. Kända under namnet “Extreme Team” är skidåkarna ofta med i Warren Millers skidfilmer.

  A skier smiles while testing out new products and equipment.
 11. Motion on mountains.

  1985

  Mountain Jacket och Mountain Pant introduceras och ger samma mängd komfort och rörelsefrihet till utövarna av klättring och trekking som till skidåkare. Med GORE-TEX® i varje del är dräkten uppkomsten till en hel serie expeditionskläder med väderskyddet GORE-TEX®.

  A detailed look at the original GORE-TEX® Mountain Jacket.
 12. The Base Camp Duffel.

  1986

  Tillverkad av nästintill oförstörbara tyger och designad för att följa med överallt, fortsätter Base Camp Duffel att resa runt jorden och överleva världens tuffaste bagagehantering på flygplatserna och tåla att bli buren av bärare, jakar och kameler till världens alla hörn.

  A Base Camp Duffel is strapped to a pack animal in a remote region.
 13. An alliance for the planet.

  1989

  The North Face är medgrundare till The Conservation Alliance med REI, Patagonia och Kelty. Gruppen delar ut sina årliga gemensamma medlemsavgifter till gräsrotsorganisationer som arbetar för att skydda Nordamerikas sista vilda platser.

  A winter camper gazes at a clear night sky while overlooking Crater Lake.
 14. Iconic fleece.

  1989

  Denali Jacket, fleeceplagget som är zip-in-kompatibelt med Mountain Jacket, blev omedelbart en ikon. Lätt, slitstark och exceptionellt varm. En legend som levererar varje gång den används.

  Snowboarders wearing the Denali Fleece Jacket pose with their gear in front of a snow covered peak.
 15. Expedition activated.

  1990-1999

  Genom att göra saker lättare och mer funktionella, underlättade vi för människor att ta sig mycket längre.

  – Jack Gilbert, Vice President, Sales & Marketing, 1968–1988
  A skier makes a daring jump off a high alpine ledge.
 16. Trans-Antarctica
  Expedition.

  1990

  Ett internationellt team av äventyrare för att för första gången korsa Antarktis med hundsläde — en enastående bedrift tvärs över 6 400 obevekliga kilometrar. Deras uppdrag var att studera klimatförändringarna och väcka medvetenhet om Antarktis hotade miljö. Deras ytterkläder blev ett fenomen.

  The first trans-Antarctic dogsled team takes a break while completing their expedition.
 17. Steep Tech.

  1991

  De första atletinspirerade skidkläderna någonsin tar liftlinor och klätterlinor med storm. Beskrivna som "motocrossplagg" för bergen, designade för dem som bor, jobbar och klättrar i bergen.

  Professional skier, Scot Schmidt, makes a steep descent of a near vertical slope.
 18. The Nuptse.

  1992

  Nuptse, vars namn är tibetanska för "västra toppen", ligger ca 1,5 km sydväst om Mount Everest och betraktas just som den västra toppen i det här klätterparadiset. Genom att införliva en innovativ konstruktion som minskar möjligheterna för dunet att röra sig och öka värmen, blev Nuptse Jacket direkt en ikon.

  The original Himalayan Suit is advertised in The North Face catalogue.
 19. The Himalayan Suit.

  1994

  Det här plagget med dunkanalskonstruktion för höghöjdsklättring blir högsta standard i en värld med tunn luft och i polarmiljöer. Den fortsätter att ta med hundratals äventyrare till de högsta och mest frusna stigarna i världen.

  The original Himalayan Suit is advertised in The North Face catalogue.
 20. A Never Stop mindset.

  2000-2009

  Det handlar inte om avstånd utan om vad som finns att upptäcka precis framför mig.

  – Alex Honnold, Team Athlete
  Climber, Alex Honnold, looks down on the Yosemite Valley from an exposed ledge.
 21. 50 marathons. 50 days.

  2006

  Ultralöparen Dean Karnazes sätter rekord med 50 maraton i 50 delstater på 50 dagar. Han avslutade med New York City Marathon innan han sprang ytterligare ca 4 600 km tillbaka hem till San Francisco.

  Ultra-runner, Dean Karnazes, is portrayed in a black and white portrait.
 22. The seven summits.

  2006

  Kit DesLauriers blev den första personen att åka skidor på toppen av varje kontinent – de sju topparna. Bland hennes bedrifter ingår bland annat att gå till fots upp och åka skidor ner från Everest. USA Today beskrev hennes Everest-bedrift som "the Crowning Glory of a Seven Peak Dream".

  Kit DesLauriers and her team make a high-altitude ascent during her quest to ski the seven summits.
 23. Take flight.

  2006

  Flight Series, en ny ultralätt och superfunktionell serie med löparutrustning lanseras och förändrar spelet på samma sätt som Oval InTENTion och Ruthsack gjorde för alpinister en generation tidigare.

  A trail runner sprints through a rugged mountain setting.
 24. Free the climb.

  2008

  Alex Honnold fascinerar hela klättervärlden med sitt free solo på Moonlight Buttress i Zion National Park i Utah. Fem månader senare friklättrar 21-åringen Regular Northwest Face (VI 7a+, 23 replängder) på Half Dome i Yosemite, och befäster sin status som en av klättringens legender.

  Climber, Alex Honnold, grips the granite wall on his free solo ascent of Half Dome in Yosemite National Park.
 25. New progression.

  2010-2019

  Gud må kanske bevara drottningen, men det är bara människan som kan bevara vildmarken.

  – The North Face Catalog, 1968
  A mountaineer looks out across the surrounding summits.
 26. Exploring the future.

  2010

  The North Face lanserar Explore Fund på 2010 Outdoor Nation Youth Summit i New York City. Ett bidragsgivande program med en grundplåt på 250 000 dollar (höjt till 500 000 dollar år 2015). Pengarna stödjer ideella organisationer som vill skapa en djupare koppling mellan människor och natur.

  A group of hikers make their way through the wilderness, as an ice climber smiles during their ascent.
 27. Summiting Meru.

  2011

  Conrad Anker, Jimmy Chin och Renan Ozturk bestiger för första gången Shark’s Fin på det 6 660 meter höga Mount Meru i Indien – ansett som ett av de mest utmanande och farliga topparna i Himalaya. Vid tre tidigare tillfällen fick samma trio ge upp efter 19 tuffa dagar. Den här gången lyckades de komma upp efter 30 dagars klättring.

  A portrait of Jimmy Chin and Conrad Anker, members of the first team to summit Mount Meru.
 28. Powering freeskiing.

  2013

  The North Face har djupa rötter inom freeskiing-gemenskapen och annonserar 2011 att vi tar vårt stöd ett steg längre genom att underteckna ett åttaårigt avtal som medgrundare till U.S. Freeskiing och den officiella leverantören till U.S. Freeskiing Team.

  Athlete and filmmaker, Jimmy Chin, wears a ThermoBall<sup>™</sup> Jacket while preparing for a winter expedition.
 29. The launch of ThermoBall.

  2013

  Efter testevent på expeditioner, inklusive två toppturer till Merus Shark's Fin och Everest, lanserar The North Face ThermoBall, en ny sorts syntetisk isolering som är väldigt likt dunkluster.

  Athlete and filmmaker, Jimmy Chin, wears a ThermoBall<sup>™</sup> Jacket while preparing for a winter expedition.
 30. Clothes the Loop.

  2013

  Anlägger nya vägar för hållbarhet och cirkularitet: Clothing the Loop låter konsumenter lämna av kläder och skor från alla varumärken, i alla skick, i detaljhandelsbutiker. Det här initiativet kommer från vårt engagemang för att minska våra produkters miljöpåverkan.

  A detailed depiction of the Clothes the Loop logo.
 31. Responsible Down Standard.

  2014

  Med målet om bättre spårbarhet och djurskydd inom dunproduktionen, skapades Responsible Down Standard av The North Face och vi gav den till Textile Exchange att administrera globalt. The North Face tillämpar denna standard och möter RDS certifering år 2016.

  A detailed depiction of the Responsible Down Standard Logo.
 32. A level above.

  2017

  Den 3 juni 2017 friklättrar Alex Honnold Freerider route på El Capitan på tre timmar och 56 minuter. Det här fantastiska bedriften firas över hela världen och det fångades i den Oscar-vinnande filmen "Free Solo", regisserad av Jimmy Chin och Elizabeth Chai Vasarhelyi.

  Climber, Alex Honnold, visualizes his next move while completing the first free solo ascent of El Capitan.
 33. Walls are meant for climbing.

  2017

  Global Climbing Day markerar höjdpunkten för The North Faces Walls Are Meant For Climbing-kampanj, en global rörelse för att föra samman människor genom kraften och gemenskapen i klättring.

  A young climber enjoys learning on an indoor rock wall.
 34. Renewed launched.

  2018

  The North Face Renewed skapades för att utveckla ett program för att förnya, renovera och återvinna använda plagg. Oavsett om plagget är använt, returnerat, skadat eller defekt så kollar, tvättar och fräschar vi upp det så att det är redo för nästa äventyr.

  A jacket is carefully repaired so it can be reused on future adventures.
 35. Future of outerwear.

  2019

  Utvecklad med innovativ nanospinningsteknik har FUTURELIGHT skapats för att erbjuda det första ventilerande och vattentäta skyddet i sitt slag. Till skillnad från konventionella membran tillåter nanostrukturen i FUTURELIGHT att luft passerar.

  A detailed look at the waterproof and breathable FUTURELIGHT<sup>™</sup> fabric.
 36. The future of exploration.

  2020–nu

  Det äventyren erbjuder är ett sätt till personlig förvandling.

  – Conrad Anker, Team Athlete
  At sunrise, a pair of mountaineers make the final push towards the summit.
 37. Introducing: Explore Fund Council.

  2021

  Explore Fund Council samlar experter från samhällets alla hörn för att skapa kreativa lösningar som på olika sätt hyllar mänskliga äventyr. Tvärs över kulturer och samhällsgrupper river Explore Fund murar så alla får möjlighet att vistas utomhus och njuta av upplevelsen.

  Athlete and filmmaker, Jimmy Chin, stands on a summit with camera in hand.
 38. The future of trail.

  2021

  Vår mest innovativa skoteknologi så här långt presenteras med VECTIV, ett atlet- och labbtestat teknologisystem som designats för att maxa energin på leden. En vaggformad mellansula med medeldämpning och en 3D-platta får den att sticka ut från det som just nu finns på marknaden samtidigt som den maxar energin på leden och driver dig framåt.

  A trail runner races through a desert landscape.