alt

NEVER STOP MARION HAERTY

Den första fyrfaldiga World Freeride Champion någonsin

Vänta lite nu! Vad händer? Freeride World Tour är inte ens avslutad och det finns redan en vinnare på snowbordåkarnas damsida? Precis! Trots allt annat än optimala förhållanden tog Marion Haerty kontrollen över sitt åk i Fieberbrunn och kammade hem segern. Och inte bara för dagen. Utan för hela touren. För fjärde gången. Ingen har någonsin gjort det tidigare. Aldrig någonsin. Marion har just åkt in i freeride-historien.

"Just nu svävar jag på moln. Och jag vill gärna känna så ett tag. Ja, jag är överlycklig, särskilt över att vinna fyra världstitlar. Jag är en del av historien och det känns mäktigt. Det är en ära."

Marion stormade in på freeride-tävlingarnas scen 2016 och ett år senare tog hon sin första Freeride World Tour-titel. Hennes bakgrund som freestyleåkare – hon brukade tävla i slopestyle – gör att hon alltid har en lekfullhet i sin freeridestil, och som bara blivit tydligare allteftersom hon mognat som åkare. Hon är inte rädd för att åka brant eller tekniskt och att tänka på fötterna, anpassa sig till förhållandena. Hennes åk i Österrike och som säkrade titeln, är ett bevis på det.

"Jag var faktiskt lite besviken på mitt åk i Fieberbrunn eftersom snön inte var särskilt bra. Det var väldigt isigt i slutet av dagen (damernas snowboard är sista kategorin tävlande.) Snön ändrade sig jättefort under dagen och förhållandena var helt annorlunda på eftermiddagen. Jag försökte anpassa mig men den sista culoiren var riktigt isig och det hade jag inte väntat mig. Det var inte roligt att köra den delen. Men jag gjorde mitt bästa och jag är otroligt glad över att vinna en gång till i Österrike."

Man skulle kunna tro att det räcker att fokusera på Freeride World Tour för en atlet som placerar sig på podiet, men Marion har haft fullt upp. Även om restriktionerna kring covid-19 har inneburit att hon inte kunnat tävla under hela Natural Selection Tour i Nordamerika, kunde hon delta i en tävling i Jackson Hole.

Sowboardproffset Travis Rice idé Natural Selection, är i grund och botten är en offpist-tävling med en massa tricks och stor uttrycksfrihet. Marion var taggad för tävling. Så taggad att hon kom tvåa!

"Natural Selection i Jackson Hole var en ny tävling för mig och ”lekplatsen” var riktigt rolig. Nysnö och laddad stämning runt hela eventet så det var grymt spännande. Jag vill gärna göra fler event som det här i framtiden. Jag måste jobba på min freestyle, såklart, och det här är min framtidsplan."

På tal om framtidsplaner, hur känns det att åka till Verbier, Freeride World Tours sista tävlingsplats när du redan har titeln nerpackad i väskan?

"Det känns ganska bra eftersom jag inte har något att förlora. Jag kan ge allt, åka det bästa jag kan. Så jag är ganska avslappnad just nu."

Även framåt fortsätter Marion att sikta högt. Hon tillbringar mer tid på de stora bergen, lär sig nya tekniker som kompletterar henne som snowboardåkare och öppnar för fler offpist-områden. Hon har och kommer att fortsätta filma. Hon är tävlingsinriktad av naturen så tävlingar kommer finnas med i hennes säsonger – som hon säger själv är hennes "mål att vinna Natural Selection Tour nästa år".

Eftersom hon är en sådan mångfacetterad åkare och atlet (hon surfar, skejtar och ägnar sig åt paragliding också), kommer hon aldrig sluta lära sig mer, växa, utvecklas och pusha sig själv. "Jag är fortfarande riktigt sugen på nya projekt, att filma och tävla. Det här är bara början".